Alina Gorghiu: Reducerea TVA la 5% la anumite produse pentru copii şi patru zile pe lună vor munci de acasă părinţii care au copii până la opt ani, indiferent că lucrează la stat sau la privat

În Săptămâna Mare, preşedinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, vine cu vești bune pentru părinți sau pentru cei care doresc să devină părinți. A anunțat pe pagina de socializare că va depune în Parlament două proiecte de lege. Primul vizează reducerea TVA la 5% pentru anumite produse pentru sugari, cum ar fi laptele praf, articole de îmbrăcăminte, accesorii de îmbrăcăminte şi încălţăminte, şerveţele, scutece pentru copii, dar și  reducerea de TVA la 5% pentru scaunele auto pentru copii.

„Aş vrea să vă prezint două proiecte pe care PNL doreşte să le susţină. Sunt două proiecte foarte importante în sprijinul familiilor, sunt măsuri extrem de necesare pentru că ştim cât de greu le este acestor familii în această perioadă, ştim că au greutăţi, ştim că traiul lor a fost afectat, motiv pentru care ne arătăm prin aceste măsuri preocuparea pentru a îmbunătăţi nivelul de trai pe acest segment de populaţie. Prima măsură pe care o să o depunem prin proiect legislativ în această săptămână este reducerea TVA la 5%, conform directivelor europene pentru anumite categorii de produse pentru copii. Vorbim de alimente pentru sugari, cum ar fi laptele praf, articole de îmbrăcăminte, accesorii de îmbrăcăminte şi încălţăminte, şerveţele, scutece pentru copii şi în acelaşi timp propunem reducerea de TVA la 5% pentru scaunele auto pentru copii, absolut necesare pentru transportul în siguranţă al acestora”

. Cel de-al doilea proiect prevede ca părinţii, indiferent că lucrează la stat sau la privat, care au copii cu vârsta de până la opt ani, să muncească patru zile pe lună de acasă.

„O a doua măsură extraordinar de bună pe care o propunem este legată de flexibilizarea muncii. Se aplică părinţilor, fie el părinte salariat la stat sau la privat, cu copii cu vârsta de până la opt ani. Aşa cum e prevăzut în Directiva UE din 2019, obiectivul ţintit este identificarea echilibrului între viaţa profesională şi cea privată a familiilor care au copii până la opt ani. Aceşti părinţi cu copii de până la 8 ani vor beneficia de patru zile pe lună pentru a putea lucra de acasă, fie o zi pe săptămână, fie patrul zile consecutiv. Elementul de noutate este că fiecare salariat, indiferent că lucrează la stat sau la privat, va beneficia de acest program flexibil de muncă, dacă are un copil până la 8 ani de zile”.

Adriana Tănase

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram