Angajaţii mai multor Prefecturi din țară, în grevă generală, nemulţumiţi din cauza salarizării

După ce s-a vehiculat că vor fi tăiate salariile și că numărul bugetarilor va scădea din cauza încasărilor mici la bugetul de stat, funcţionari publici şi personal contractual din mai multe Prefecturi din țară, cer bani mai mulți la salariu.

Astăzi, “protestează, pe tot parcursul programului de lucru normal, prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiei, ei solicitând ca prefecturile să fie reaşezate în subordinea Guvernului şi să fie rezolvate diferenţele de salarizare faţă de alte categorii din administraţia publică,” informează Agerpres.


Dacă nemulțumirile lor nu vor fi revendicate vor declanșa  greva generală în data de 10 aprilie 2023.


“Protestatarii solicită adoptarea de urgenţă a Proiectului de Lege pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ şi pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 astfel încât salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că Instituţia Prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate. Ei subliniază că deşi ar trebui să controleze celelalte instituţii din administraţie, angajaţii prefecturilor au salarii mult mai mici faţă de cei din consiliile judeţene, primării şi servicii publice deconcentrate.

De asemenea, protestatarii mai solicită ca prefecturile să fie reaşezate în locul şi rolul ce i se cuvin, în subordinea Guvernului, iar ordonator principal de credite pentru instituţiile prefectului să fie Secretariatul General al Guvernului şi nu Ministerul Afacerilor Interne, cum este în prezent.”

Adriana Tănase

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram