Iaşi: Aproximativ 2.000 de credincioşi şi 90 de preoţi la pelerinajul din ajunul Floriilor

Aproximativ 2.000 de credincioşi şi 90 de preoţi au participat în ajunul sărbătorii Floriilor, la un pelerinaj care reaminteşte de momentul intrării lui Hristos în Ierusalim. Conform tradiţiei, Pelerinajul de Florii s-a desfăşurat în Sâmbăta lui Lazăr, informeaza Agerpres.

După oficierea slujbei Vecerniei la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” - Bărboi şi sfinţirea ramurilor de salcie oferite apoi credincioşilor, preoţii şi credincioşii, alături de Nichifor Botoşăneanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, au plecat în procesiune către Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cu opriri la Biserica „Sfântul Sava“ şi la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Procesiunea s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană, unde credincioşii, cu flori, lumânări şi icoane în mâini, au fost întâmpinaţi de Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În cuvântarea sa, înaltul ierarh a subliniat faptul că pelerinajul este o mărturisire de credinţă.

„Procesiunea este o mărturisire. Şi care este această mărturisire? Ne-o spune Însuşi Dumnezeu, prin Fiul Său. Căci Dumnezeu atât de mult a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca să mântuiască lumea. Dumnezeu se coboară între oameni. El, Cel fără de păcat, ia asupra sa consecinţele păcatelor tuturor oamenilor. De ce aceasta? Pentru că Dumnezeu este Cel care se dăruieşte pe Sine fără măsură, fără limită, căci inima lui Dumnezeu este o sfântă abundenţă de iubire, şi de încredere, şi de nădejde în creaţia, în omul pe care l-a adus dintru nefiinţă la fiinţă, chiar dacă acesta, de multe ori, de prea multe ori, a îmbrăcat haina lui Iuda care trădează, sau haina Apostolului Petru, care îl tăgăduieşte pe Domnul. Şi aceasta Dumnezeu o împlineşte chiar dacă ştie că în ziua de Florii poporul strigă 'Osana', şi acelaşi popor, peste câteva zile, avea să strige 'Răstigneşte-L! Răstigneşte-L' ', a spus Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

La final, preoţii Catedralei Mitropolitane au rostit o rugăciune de binecuvântare care se regăseşte în Acatistul Intrării Domnului în Ierusalim.

Astfel de pelerinaje au fost organizate şi în alte oraşe ale Arhiepiscopiei Iaşilor, la Paşcani, Hârlău, Dorohoi, Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Darabani, Ceahlău şi Săveni.

„Pelerinajul stâlpărilor” de la Iaşi se bucură de o tradiţie seculară, fiind o bună pregătire pentru sărbătoarea de a doua zi, Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim sau Floriile. Se pomeneşte de el prin diverse însemnări din vechime, însă se ştie precis că a fost întrerupt în anul 1947 până în 1990, când, în luna martie, un grup de preoţi a hotărât să revină la vechile tradiţii.

Ileana Oprea

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram