Arad: Curatenia de primavara a stricat habitatul pasarilor si al animalelor salbatice

Muncitorii care au efectuat curatenia de primavara in Parcul Europa din Arad, au distrus partial habitatul castorilor și al păsărilor care viețuiau în centrul orașului, pe malurile Mureșului, potrivit Aradonline.

In afara de adunarea gunoaielor lasate de aradeni sau aduse de apele râului, muncitorii au defrisat arbustii și copacii tineri crescuți acolo în ultimii ani. Pe suprafețe mari, albia râului a fost defrișată, astfel că animalele sălbatice sunt nevoite să își caute alt adăpost.

Potrivit specialistilor, păsările urmează să depună ouă și s-au trezit cu majoritatea cuiburilor si a locurilor unde ar fi putut cuibari, distruse.

„S-au văzut în această zonă doborâturi, doborâturi făcute de castori. A fost un habitat al castorilor care s-a stricat, a fost o zonă plină de vegetație specifică, ceea ce asigura un habitat perfect pentru păsăret, pentru mamifere acvatice, pentru nevertebrate. Constat cu părere de rău că habitatul castorilor a fost afectat, cel puțin pe malul dinspre oraș, sper să nu se treacă și pe partea cealaltă (spre cetate – n.r.), unde se observă că încă au rămas arbori care constituie hrana castorilor Castorii au reapărut aici de prin anul 2010 și an după an am văzut cum crește numărul lor. Încă încerc să găsesc motivul pentru care s-au făcut aceste curățiri care afectează destul de mult habitatul. Sunt afectate în special unele grupuri de păsări, inclusiv rațele, care sunt vizibil afectate, se vede cu ochiul liber că sunt afectate, nu mai au unde să se adăpostească, nu mai au hrană, nu vor mai avea loc să depună ouă”, spune Gabriel Herlo, specialist în științele vieții, biolog în cadrul Parcului Natural „Lunca Mureșului” de mai bine de un deceniu.

Soluția propusă de Administrația Națională „Apele Române”, prin vocea inginerului șef Marcel Ostafe, de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad a fost relocarea animalelor sălbatice.

„În fiecare an avem lucrări de întreținere a cursurilor de apă și decolmatări. În această primăvară am avut lucrări de defrișări, curățiri de vegetație, și pe zona municipiului Arad. Legat de habitatul care este posibil să fi fost deranjat, menționez că nu am avut cunoștință că ar exista specii care să fie deranjate. Vom lua legătura cu cei de la agenția ariilor protejate, pentru a vedea dacă sunt ceva specii care ar putea fi deranjate, ca să găsim o soluție să le relocăm”, a declarat ing. Marcel Ostafe.

Acum, după ce castorii au fost readuși în zonă după două secole, specialiștii speră ca animalele sălbatice să nu fie alungate de defrișările făcute.

In februarie, mai multi lilieci dintr-o colonie in care se estimeaza ca traiau peste 100 de exemplare au fost taiati pur si simplu cu drujba in cadrul unei actiuni de toaletare executata in parcul Sub Arini, din Sibiu. Liliecii care au scapat de drujba au fost abandonati sa inghete, fiind salvati cu greu 40 de lilieci.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram