Nicu Covaci, fondatorul trupei Phoenix, nu a fost admis în Uniunea Compozitorilor din România

Artistul Nicu Covaci, în vârstă de 75 de ani, a susținut  examenul de compozitor la UCMR și nu a întrunit punctajul necesar. Pentru 40 de sutimi, acesta nu va primi atestatul și nu fi membru al Uniunii Compozitorilor, deci nu va beneficia nici de pensie.

Lucian Romascanu, ministrul culturii, a reacționat pe pagina sa de Facebook, spunând că decizia UCMR este o „surpriză amară. ”

„Am aflat și eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat `examenul` pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Examenul de câteva zeci de minute și-a propus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului.

Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR...

Nu am competența să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenți reprezentanți ai breslei. Dar pare că normele în baza cărora funcționează au rămas undeva, în urmă.

O asemenea organizație ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective.

Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos să `facă cerere` ca să intre în UCMR (tot cu examen...) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred...

Acum vorbim de UCMR dar sunt exemple la fel de greu de explicat și în alte uniuni de creatori. Cred că e momentul ca legea asociațiilor și fundațiilor (OG26/ 2000) și alte norme incidente domeniului sa fie reanalizate cu atenție de Ministerul Culturii și de cei implicați și să fie aduse în mileniul actual.”

Ministrul Culturii a postat înștiințarea trimisă lui Nicu Covaci.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram