Începând de astăzi restaurantele, fast-food-urile și cantinele vor trebui să le prezinte clienţilor lista tuturor ingredientelor folosite şi valorile lor în meniuri

De miercuri, toate unităţile care oferă mâncare vor trebui să le prezinte clienţilor atât lista tuturor ingredientelor folosite cât şi valorile lor nutriţionale, potrivit Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Detaliile ar trebui să fie la fel de explicite precum cele de pe etichetele produselor ambalate, să cuprindă informații legate de cantitatea de sare, de grăsimi, de zahăr, tipul de carne folosită şi dacă produsele lactate sunt de origine vegetală sau animală.

De asemenea, toate produsele servite clienților care conțin E-uri vor apărea în meniu și va fi specificat dacă gustul este natural sau dacă provine din aditivi.

Înainte să consumați un produs este bine să citiți cu mare atenție despre ingredientele și  E-urile folosite. E-urile sunt de fapt aditivi alimentari care se adaugă în produse pentru a le prelungi termenul de valabilitate sau ca potențatori de culoare și gust.

Cel mai des folosit este îndulcitorul sintetic E 954 sau zaharina. Este de sute de ori mai dulce decât zahărul obișnuit. La fel de periculos este și un alt îndulcitor sintetic, Aspartamul sau E 951. În lactate, creme, sosuri, pateuri vegetale, cel mai folosit este E 407 .

E 621 sau monoglutamat de sodiu este un potențator de aromă și se folosește cel mai des în băuturi sau preparate fast-food.

E 330 este folosit în produsele pentru copii și în produsele cu fructe sau lapte. E 210 sau benzonatul de sodiu se folosește în băuturi, conserve, gemuri și deserturi. Și aditivii E 151, E 120, E 223 sunt la fel de periculoși și pot provoca alergii, astm sau afecțiuni la nivelul intestinelor.

Aceleasi informații trebuie să apară și pe site-urile operatorilor economici care primesc comenzi online. Vor trebui specificate detaliile  referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie informat in legătură cu preparatele comandate.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram