Nou atac al colonistilor israelieni in Huwara

Colonişti israelieni au atacat în cursul nopţii de luni spre marţi palestinieni în satul Huwara din Cisiordania ocupată, care a fost, saptamana trecuta, scena unor atacuri violente a zeci de colonişti care doreau să răzbune moartea a doi fraţi israelieni, potrivit Reuters.

Huwara, un sat palestinian situat lângă un punct de control important, a devenit cel mai recent punct fierbinte între israelieni şi palestinieni după luni de înrăutăţire a securităţii în Cisiordania ocupată.

Armata şi poliţia de frontieră israeliene au dispersat mulţimile în ceea ce armata a descris ca „un număr de revolte violente” în Huwara, iar imagini video postate pe reţelele sociale au arătat un grup de tineri îmbrăcaţi în negru atacând o maşină palestiniană, înainte ca şoferul să reuşească să fugă.

„Au tras înspre noi cu muniţie reală. Dumnezeu ne-a ajutat. Sotia mea era pe bancheta din spate si a imbratisato pe fiica noastra pentru a o proteja”, a declarat Omar Khalifa, care tocmai făcuse cumpărături la supermarket şi urcase în maşină cu familia când a avut loc atacul.

În alte imagini apar soldaţi israelieni dansând alături de colonişti israelieni de sărbătoarea evreiască Purim. „Huwara a fost cucerită, domnilor!”, se aude o voce în ebraică.

Armata nu a comentat imaginile cu soldatii care dansau cu coloniștii atunci când a răspuns la o solicitare de informații despre incident. Nici nu a răspuns imediat la o întrebare Reuters privind dacă au existat arestări.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a reiterat în cursul nopţii apelurile către ambele părţi la reducerea tensiunilor în Cisiordania, unde forţele israeliene au omorât mai mult de 65 de palestinieni - luptători şi civili - în acest an.

Pe lângă faptul că au alimentat furia palestinienilor, incidentele din Huwara au scos la iveală divergenţele din interiorul politicii israeliene, deja adâncite de scandalul legat de reforma sistemului de justiţie promovată de guvernul premierului Benjamin Netanyahu.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram