Petre Daea: "Ucraina să reducă exportul de cereale către țara noastră și să-l dirijeze pentru culoarele de tranzit"

Ministrul Agriculturii, Petre Daea s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Mikola Solski. În urma discuțiilor acesta a spus că România va intensifica verificările în vamă a calităţii produselor importate din Ucraina.

El a spus în cadrul unei conferințe că "România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina”. Verificările vor fi  coordonate de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Din 24 aprilie a.c. Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis importul cerealelor din Ucraina.  

Începând de astăzi, specialişti din Ministerul Afacerilor Interne, ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor şi ai MADR vor implementarea soluţiile tehnice pentru monitorizare. Ministrul Agriculturii i-a cerut omologului său să „folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru ca agenții economici din Ucraina să reducă exportul de cereale și plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit”.

Daea a spus că vineri se va întâlni din nou cu ministrul ucrainean al Agriculturii pentru a găsi și alte soluții cu privire la tranzitul cerealelor ucrainene. „Ministrul Agriculturii a informat că miniştrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria Slovacia şi România au făcut propuneri vicepreşedintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politică comercială la nivelul UE şi comisarului pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski privind regulile de comerţ. Ministrul agriculturii ucrainean a solicitat o întrevedere tete-a-tete cu ministrul român, întâlnirea va avea loc vineri 21 aprilie ora 9.00 la Bucureşti pentru găsirea şi a altor soluţii ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului în România şi alte probleme specifice situaţiei actuale”, a mai spus Petre Daea.

Adriana Tănase

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram