Ramona Dabija: "Unii dintre copiii consumatorilor de droguri, nu au simțit niciodată spiritul sărbătorilor. Astăzi, au descoperit tainele tradițiilor românești"


În Săptămâna Mare, reprezentanții Agenției Naționale Antidrog (ANA), le-au pregătit o surpriză copiilor din proiectul ”Serenity”. Cei mici au învățat despre obiceiurile din preajma Sfintei Sărbători a Paștelui și au aflat tainele stravechi de încondeiere a oualor.

Un meșter popular le-a povestit despre tehnica folosită pentru păstrarea culorilor, cum se trasează liniile și desenele, cu ajutorul cerii de albine topită și cum se manevrează unealta folosită în încondeiere, care poartă numele de chisita, bețișorul de lemn ce are fixată la unul din capete un suport de alamă. Fiecare meșter popular are chisita sa, care nu se împrumută.

"Este pentru prima data când Agenția Națională Antidrog s-a implicat și a organizat un astfel de eveniment. Unii dintre copiii consumatorilor de droguri, nu au simțit niciodată spiritul sărbătorilor. Sărbătoarea Pascală, este cea mai mare sărbătoare a creștinilor și am vrut să le facem o bucurie și să participle activ la atelierele organizate pentru ei.
Prin Programul " Serenity" ne dorim să cream pentru ei un loc în care sa se simtă în siguranță, în care pot primi sprijin și îndrumare, atunci când au nevoie. Fiecare copil, indiferent din mediul din care provine trebuie sa știe ca nu este singur în fața problemelor. Noi suntem aici, pentru ei, a spus directorul Agenției Naționale Antidrog Ramona Dabija."


La finalul activității, a venit și iepurașul cu multe daruri pentru ei.
Proiectul de prevenire în familie "Serenity", estederulat de Agenția Națională Antidrog, și este dedicat copiilor persoanelor consumatoare de droguri, aflate în programele de asistență ale agenției.


Prin implementarea acestui proiect în România, Agenția Națională Antidrog s-a alăturat inițiativei Grupului Pompidou, care a creat proiectul „Copii ai căror părinți consumă droguri”, proiect propus ca răspuns la invitația Consiliului Europei către Secretariatul Grupului Pompidou, de a participa la Grupul operativ pentru drepturile copiilor.

Adriana Tănase

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram