Proiect de lege. Românii aflați în concediu medical vor putea fi verificați acasă de poliție

În primele luni ale anului, au fost solicitate sume care totalizează 60% din bugetul pentru acest an, pentru concediul medical. Raluca Turcan a depus în Parlament o inițiativă care ar putea sancționa persoanele care stau în concediu medical fără a avea nevoie, a anunțat deputatul pe pagina sa de socializare.

"Proiectul pe care l-am inițiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.

Turcan a spus că acest control "va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale.

Se vor respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României și se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului.

Persoanele care nu vor face această declarație, nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea – nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical.

Trebuie să fim responsabili cu puținii bani pe care îi avem la dispoziție pentru plata concediilor medicale.

Concediile medicale trebuie să fie acordate exclusiv persoanelor care au nevoie de ele și care sunt cu adevărat în incapacitate de a munci temporar. Ele nu trebuie văzute drept o sursă de venit sau o formă de a „chiuli” de la muncă prejudiciind, astfel, bugetul destinat sănătății.

Nu ar mai trebui să avem situații în care cineva își ia concediu medical pentru a merge la pescuit sau a se ocupa de alte treburi din gospodărie."

Din anul 2015 Executivul a înercat să adopte o astfel de lege dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Adriana Tănase

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram