UE: 50.000 de euro amendă pentru cei care nu-și renovează casele

Noua directivă europeană, directiva privind performanța energetică a clădirilor  își propune să facă toate casele europene cu emisii zero și impune proprietarilor de case existente obligația de a efectua renovări. Proprietățile nu vor putea fi vândute dacă nu îndeplinesc noile cerințe de eficiență energetică, informează ziarulromânesc.de

"Parlamentul European a aprobat directiva privind standardele energetice pentru toate clădirile din UE. Acesta prevede, renovarea caselor care nu îndeplinesc cerințele climatice și interzicerea vânzării În practică, aceasta înseamnă termomodernizare forțată a locuințelor. 

 În prezent în România, Italia și Germania, majoritatea apartementelor nu îndeplinesc aceste cerințe europene. Renovarile pot ajunge de la câteva mii, pânâ la câteva zeci de mii de euro.

"Noul standard UE va duce la o criză pe piața imobiliară. Proprietarii care, de exemplu, cheltuiesc pentru a adapta apartamentul la noile cerințe, vor începe să crească prețurile. Potențialii cumpărători vor avea probleme în obținerea de împrumuturi pentru bunurile imobiliare.  Potrivit portalului italian „ilParagone”, directiva prevede interzicerea închirierii și vânzării de proprietăți „care nu îndeplinesc cerințele claselor energetice” începând cu 2030. În practică, pentru proprietarii de apartamente și case, aceasta înseamnă necesitatea de a efectua lucrări de renovare costisitoare. "

Roxana Florea

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram